BB GLOW YES OR NO?

To BB or Not To BB (Glow)?  

Ker se naša draga študentka Zala odloča za BB Glow, je bil moj prvi odgovor “da ne bi slučajno šla”, …. zato sem se odločila malo raziskati po ZNANSTVENIH raziskavah. 

Če delajo to vsi, še ne pomeni, da je to zdravo zate, za tvoje telo in za tvojo kožo. 

BB Glow pomeni uporabo Microneedling naprave za tetoviranje BB kreme v kožo kot obliko pol trajne šminke, da se “skrijejo madeži in omogočijo, da je stranka videti sijoča“. (BB krema ni krema iz drogerije, ampak je posebna ampula raztopin, ki je namenjena Microneedlingu).  

Moja prva reakcija na to je bila: “zakaj sploh govorimo o tem?” Zdi se, da nečimrnost in norost ne pozna meja! Zakaj takšna želja, da bi bile kot barbike, lutke in nič več ljudje z napakami?  

Res neverjetno kaj vse bi ljudje naredili DENAR in za LEPOTO.  

 

BB Glow Moti Ravnovesje Narave 

Kožna pregrada ima fizikalno, kemično in imunološko komponento. V kolikor zmotiš katerokoli komponentno od the treh, je izid lahko nevaren (izredno nezaželeni rezultati na koži).  

Microneedling krši fizično oviro z ustvarjanjem začasnih kanalov, ki olajšajo infuzijo lokalno uporabljenih snovi.  

Te sestavine v interakciji s kemično komponento kože vplivajo na spremembe v dobro (ali slabo) prek signalnih sistemov.  

Imunološke reakcije so postavljene kot odgovor na okoljske izzive (tuji material) prek prirojenega in prilagodljivega imunskega sistema. Koža vedno  želi biti v ravnovesju! 

Microneedling Iglice 

  

Microneedling že nekaj časa obstaja in je znano, da je v primerjavi z drugimi načini zdravljenja razmeroma varen. Zakaj so torej pri Microneedling (tetoviranju) BB kremi tveganja večja, kot pri kateri koli drugi kremi, ki se uporablja s kozmetičnim pripomočkom za domače zdravljenje? 

Kozmetična iglica: Industrijska razvrstitev mikronevel je glede na dolžino igel. Manj kot 0,5 mm velja za “kozmetično“, zato je varna za uporabo, da vlije ustrezne aktualne sestavine za podporo in povečanje delovanja celic. Zato, da deluješ samo v epidermisu. Težava nastane, ker ti v nobenem trenutki ne veš kako globoko se nahajaš na koži, ker nimamo vsi enake debeline kože, in tudi koža ni na vseh delih obraza enako debela. 

  

Permanentno ličenje se pogosto uporablja tudi z relativno varnostjo, ki tudi pušča pigment implantiran v kožo. Kako se BB Glow razlikuje? 

Razlika je v številu sestavin ter vrsto sestavinNerazgradljive snovi v BB kremi se kopičijo in sčasoma sprožijo imunski odziv, ki se lahko konča z alergijskimi reakcijami. Količina nerazgradljivega materiala, ki ostane na celotnem obrazu (vsakih nekaj mesecev), je tudi bistveno večja, kot na primer pri permanentnih obrveh ali eyelinerju. Poleg tega je število sestavin, ki se uporabljajo za obrvi ali ustnice, ponavadi v manjših števlkah, v nasprotju s sestavinami v nekaterih BB kremah, kjer jih je 40+. 

  

Kako vemo, kdaj delamo škodo? 

Kot kozmetičarke, bi morale imeti svojo odgovornost in se držati načela “NE ŠKODUJ DRUGEMU”. 

Mar ni logično, če damo v kožo nekaj, kar lahko povzroči alergijsko reakcijo ali kontaktni dermatitis, da ŠKODUJE? 

Težava je ta, da je škodljivi izid POZEN oz. trenutno NEVIDEN s prostim očesom. 

V nekaterih primerih lahko traja leta (npr. rak). 

Kaj je poltrajna BB krema? Kaj je spodbudilo to idejo? 

 Umetnost permanentenga ličenja ni nekaj novega. Vedno si želimo izgledati najboljše, z čim manj truda. Začo se je z eyelinerji ter obrobljenimi ustnicami. Sedaj je vodilna storitev vrisovanje obrvi. 

Tako se je začelo razmišljati, če je ok za obrvi, ustince in oči, zakaj ne bi bilo tudi za celoten obraz 

Pojav mikroelektričnih naprav je olajšal enostavno izvedbo BB Glow tretmajev. BB krema je postala priljubljena zaradi privlačnostivse” v eni epruveti. Različice vključujejo temeljni premaz, podlago, korektor, vlažilec, nego kože in SPF all-in-one. Glede na priljubljenost Microneedling in BB Cream ni trajalo dolgo, da je nekdo poskusil združiti oboje in “tetovirati” pigment v kožo.  

Po tretmaju se pogosto uporablja maska za povečanje absorpcije sestavin. Protokoli za igliranje se razlikujejo, pri čemer se uporabljajo globine od 0,1 do 1 mm, rezultati pa so navedeni da trajajo od nekaj tednov do par let. Slike pred in pozneje so lahko izjemne.  

Torej konec opravičuje sredstva in zdaj imamo na rokah vlak, ki beži. 

  

Kakšne so prednosti BB Glow? 

  

Prednost je ta, da se vsak dan zbudiš lepa, z naravno žarečo, gladko poltjo, brez nanašanja podlage. Takojšnje koristi so obravnavane kot prihranek časa in denarja. In še kot piko na i, se vam zmanjšajo gube ter zožaj pore.  

Odlično, mar ne? 

 

Ali maha kdo kje z rdečimi zastavami? 

  

Po branju o nekaterih prednostih na spletnih straneh in v lepotnih revijah mi je nekaj točk pritegnilo pogled.  

Produkti, ki jih uporabljamo so varni, brez parabenov, formaldehida, benzofenona in niso testirani na živalih.” 

Zelo me motijo ti ponavljajoči se, robotski stavki. Kako veste, da so varni? So kakšne raziskave? (Niso, beri naprej, spodaj…)  

Kaj je formaldehid? Naj povzamem nekaj besed od znanstvenika Dough Schoona:  

Formaldehid, parabeni …. so delčki, ki se lahko najdejo v kozmetiki, ponavadi v razmerju 1:milijon, 1:1000%. To so razmerja, ki niso škodljiva človeku. Zakaj se jabolka, korenje, gobe, krompirsmatrajo za zdrava? Vse našteto vsebuje enako količino formaldehida. Šitake gobe vsebujejo 10x več formaldehida, kot ga bi našli v kozmetiki. Formaldehid je naraven in organski. Obstaja v naše izdihu in krvi. Seveda se je potrebno izogibati velikim količinam, vendar takšnih ni v kozmetičnih izdelkih. Zakaj najdemo te majhne količine v rastlinah in kozmetiki? Ker deluje kot preservativ. Preservativi so tisti, ki ohranijo kozmetični produkt varen. Parabeni so tisti, ki so ohranijo izdelke varne. Prav tako je manjša verjetnost, da bodo povzročili reakcije na koži, v primerjavi z preservativi. Parabeni se naravno pojavljajo v jagodah, korenju, čebuli, grozdju,…” 

“Z našimi naravnimi izdelki…” 

Sorry, kaj je tukaj naravnega? Aja, voda 😊  

Prepis nekaj sestavin enega seruma, ki se uporablja pri tehniki BB Glow. (sestavin je drugače več kot 40) 

Wather 

 

HydroxyethylCellulose 

Hidroksietil celuloza zaradi postopka pridobivanja ne spada med sestavine, dovoljene v naravni kozmetiki. Hidroksietil celuloza je pridobljena s postopkom etoksilacijaEtoksilacija je kemijska reakcija, pri kateri določena snov reagiraetilen oksidom, močno strupenim plinom. 

Disodium EDTA 

slabost pa je njena slaba biorazgradljivost in nespecifičnost za nekatere ione. Je „ojačevalec penetracije“. Čeprav se ne vpije posebej v kožo, moti površino kožnih celic, tako da druge kemikalije lažje vstopajotj. Druge kemikalije v izdelku. 

Titanium Dioxide, Aluminum Hydroxide,Triethoxicaprylylsilane 

Najpogostejši vir za pridobivanje titanovega dioksida so železove rude. Aluminijev hidroksid: Neraztopljeni ostanek, imenovan rdeče blato, je zelo alkalen in škodljiv za okolje in se običajno odlaga v velikih umetnih jezerih 

Dimethicone 

Toksičen za organe 

Cyclomethicone 

Silikonski polimer.  

Propylparaben 

 

Sintetično proizveden paraben. 

(Upoštevajte, da so skoraj vse študije varnosti kozmetičnih sestavin omejene na uporabo na nepoškodovani koži. Prav tako se naredijo v okviru določene izolirane sestavine in dokazi o varnosti niso nujno uporabljivi, če jih zaradi interakcij kombinirate z drugimi sestavinami. Ni nobenih varnostnih raziskav, ki bi se nanašale na to, da bi v telo vbrizgali takšno mešanico, kot je zgoraj, ker je za eno nespametno in nemogoče pokriti vse spremenljivke, če je vključenih toliko sestavin.) 

 

“Nano iglice BB serum vbrizgavajo samo v zunanji sloj epiderma (0.01 mm), enakomerno razporejajo pigment in stimulirajo proizvajanje naravnega kolagena, s čimer se doseže izenačen ten, odstranitev hiperpigmentacije, nevtralizacijo rdečice, razpokanih kapilar, brazgotin…” 

Kolagen ne moreš stimulirat z iglico globine 0.01mm, s tem načinom se ne odstranijo hiperpigmentacija (za odstranitev je potrebno belilno sredstvo ali laser), lahko jih dejansko stimuliramo (ampak ne z iglicami 0,01 mm), da proizvajajo še več melanina, menim pa, da jih verjetno z barvo prekrijejo. 

Zaradi delovanja lokalnega anestetika pa je povsem neboleč.” 

Kozmetičarke NE SMEMO, uporabljati lokalnega anestetika, ker lahko pride do komplikacij, o katerih nismo podučene. 

Nekateri dermatologi se strinjajo, da vnašanje pigmentov v celo površino obraza lahko povzroči določene zaplete. Glede na to, da gre za precej novo tehniko, ki je še vedno v eksperimentalni fazi in še ni odobrena s strani Ameriške agencije za zdravila, se pred odločitvijo za ta postopek priporoča velika mera previdnosti. Poleg tega, da je reakcija kože na sestavine seruma še nezadostno raziskana, ne gre zanemariti niti standardnih tveganj, ki jih prinaša proces mikro– in nano-needlinga (rdečica, otekanje, okužbe …). Vsekakor je izredno pomembno izbrati zanesljiv salon z vsemi potrebnimi licencami.” 

Tukaj ti ne pomaga ZANESLJIV salon, tudi če imaš licenco, se igraš z VROČIMI kamni! Vedno bi morale delovati v prid stranke in ji neškodovati, torej ji ne vnašati nikakršnih sestavin! 

 

POSLEDICE PERMANENTNEGA MAKEUPA, VRISOVANJE EYELINERJA

X DERMATOHALAZA (povešena veka)

X na glabeli zatečene bezgavke

x hiperpigmentacija na strani nosu

x zatečeni podočnjaki

Kakšna so tveganja pri BB glowu? 

  

Veliko stvari je mogoče, vendar niso vse stvari preudarne. Kot pri večini stvari, ki so za nas slabe, tudi na koncu žrtvujemosaj meni se to ne bo zgodilo“. Važno, da izgledam sedaj dobro! Kar bo bo! 

Večina tveganj z BB Glow je povezana z vnešenimi sestavinami. Te lahko vključujejo (vendar niso omejene na) alergijske reakcije, kontaktni dermatitis, okužbo, PIH, granulome, brazgotine, strupenost za organe, poškodbe celic in raka. 

  

Alergijske reakcije 

Nerazgradljivi ali počasi razgradljivi delci se lahko sčasoma naberejo v organih s potencialno strupenostjo.  

 

Večina jih pravi, da ne tvegajo, ker se vse dogaja v povrhnjici. 

Mar res? Kako veš? 

Že ena sama drobcena pikica krvi, ti nakaže na to, da delaš v dermisu. 

Plus, napačno se domneva, da omejeno odlaganje materialazgolj” v povrhnjico, ne izzove imunskega odziva. Res je, da pride do manjše absorbcije (kar pomeni, da bodo rezultati zelo kratkotrajni), alergijske reakcije niso nujno odvisne samo od odmerka ali zgolj od alergena, ki vstopi v dermis.  

Obstaja veliko mehanizmov, ki pospešijo alergijske reakcije. 

Na primer preko celic, ki migrirajo v epidermis (Langerhansove celice), ki ujamejo tujo snov in jo povlečejo nazaj v dermis in bezgavke. 

  

Samo v razmislek: za določanje dovzetnosti alergij, se ponavadi naredi “patch test”. V povrhnjici se naredi praska in na to področje se potem nanese snovi, ki so v izdelku. Po 20 min se kožo pregleda, če se je pojavila rdečica, oteklina ali izpuščaj. Ena od BB glow ampul, ki jih dobite na našem trgu vsebuje 40 sestavin (če sem jih prav preštela). Torej, če bi morali to testirati, bi potrebovali veliko testno področje. Dejansko večje kot je število sestavin, večje je tveganje. 

  

Dermatitis 

Pri dražilnem kontaktnem dermatitisu je potrebna določena minimalna (odmerna) izpostavljenost snovi, medtem ko pri alergijskem kontaktnem dermatitisu zadostujejo majhne količine alergenov, da sprožijo odziv. Medtem ko so simptomi lahko podobni, se osnovni mehanizmi razlikujejo.  

Dražilni kontaktni dermatitis se razvije kot posledica toksičnih učinkov fizikalnih ali kemičnih učinkovin, kar povzroči poškodbe keratinocitov in lokalno vnetje, medtem ko je alergijski kontaktni dermatitis kritično odvisen od prilagodljive imunosti. 

  

Logično je, da osnovni vzroki vključujejo vse, kar olajša povečano absorpcijo tujih snovi v kožo. Rezultat je oslabljena obramba pred trenjem, prekomerno izpostavljenostjo vodi, kemikalijam (kislinam, alkalijam, emulgatorjem, detergentom in topilom) in seveda Microneedlingu (kozmetični in medicinski). Tako lahko alergični in dražilni kontaktni dermatitis soobstaja, zlasti v kontekstu Microneedlinga, tako kozmetičnega kot medicinskega. 

  

Sestavine, ki so najverjetneje povezane s kontaktnim dermatitisom: Dišava, metil paraben, propil paraben, propilen glikol, sorbitan seskvioleat in fenoksietanol. Sestavine, povezane z izčrpavanjem, vključujejo emulgatorje, kot so cetostearilni alkohol, stearinska kislina, gliceril stearat, polisorbat 80 in sorbitan seskvoleat. 

  

Post-vnetna hiperpigmentacija 

Post-vnetna hiperpigmentacija je morda najpogosteje prijavljen resni neželeni učinek pri microneedlingu. Pogost imenovalec je v večini primerov Microneedling PLUS še neka snov, ki smo jo dodali pri samem postopku.  

Ker želi biti koža vedno v ravnovesju, ji je vsaka dodana stvar odveč, zato se začne proces inflamacije. 

Tveganje za post-vnetno hiperpigmentacijo narašča pri višjih tipih kože Fitzpatrick. Na žalost je skupina z največjim tveganjem škode ciljni trg zdravljenja z BB Glow. Ravno takšen tip kože je bolj nagnjen k hiperpigmentcijam in neenakomernemu tenu kož.   

Sestavine, ki so najverjetneje povezane s post-vnetno hiperpigmentacijo: Dišava, metil paraben, propil paraben propilen glikol, sorbitan seskvioleat in fenoksietanol. 

  

Okužbe 

Upam, da vsi izvajalci uporabljajo primerne prakse preprečevanja patogenov v krvi, da se prepreči navzkrižna kontaminacija.  

Možnost sekundarne okužbe po Microneedlingu, čeprav redka, obstaja. Če pogledamo literaturo o okužbah, povezanih z “vsadki“, ki vključuje dermalna polnila, vnos materiala v telo, znatno poveča tveganje za okužbo, tudi če se pojavijo ustrezni previdnostni ukrepi pred kirurškim čiščenjem kože. V teh raziskavah so bili vsadki sterilni (v nasprotju z BB kremami.) 

Tetoviranje tujega materiala v kožo, ponujaslabim površinskim bakterijampriložnost, da vstopijo in se postavijo nagradnike“, ki smo jih dodali. 

  

Granulomi 

Granulomi so vrsta brazgotine, pri kateri telo poskuša odlepiti tuj material, ki ga ne more odpraviti. Na srečo granulomi, ki jih povzroča samo Microneedling, niso tako pogosti, vendar se pojavnost povečuje, saj distributerji promovirajo aktualne izdelke med in po zdravljenju z izrecnim namenom infuzije.  

Nekateri od teh bolnikov imajo sistemsko bolezen, nekateri pa so potrebovali hospitalizacijo zaradi intravenskih antibiotikov, steroidov in imunosupresivnih zdravil. Simptomi lahko vključujejo izpuščaje (eritematske papule, ki se združijo v plake), vročino, artralgijo in nodosum eritem. 

  

Sestavine, ki jih najverjetneje povezujemo z granulom: titanov dioksid, dimetikon, talk, železov oksid, aluminijev hidroksid in trietoksikaprililsilan. 

Poškodba celic in rak 

Delci, ki se odlagajo v telo, zlasti kovine, sprožijo oksidativni stres, kar povzroči redoks-občutljive transkripcijske dejavnike, povezane z vnetjem. Dovzetnost kože za UV-sevanje je dobro dokumentirana, kombinirani učinek sočasne izpostavljenosti UVB in nanodelcem pa je pomembnejši, kot vemo. Kakšni so možni učinki kovin na keratinocitepoškodba DNA in celična smrt. 

To je obsežna tema, ki bi zasenčila namen tega članka, vendar kot opomnik ne gre samo za interakcije v okolju s sestavinami, vtkanimi v kožo, temveč tudi za to, kako lahko molekule medsebojno vplivajo. Na primer, „titanov dioksidlahko povzroči bioakumulacijo bakra (ki se morda uporablja v dnevni kremi po tretmaju BB Glow) do točke strupenosti. 

  

Sestavine, ki so najverjetneje povezane s poškodbami celic in rakom: titanov dioksid, cikloheksasiloksan, mineralno olje, železov oksid, aluminijev hidroksid, ekstrakt listja Aloe Barbadensis. 

  

MRI (slikanje z magnetno resonanco) 

MRI bo motila katero koli kovina z magnetnimi lastnostmi. Zlasti železov oksid lahko povzroči opekline zaradi gibanja elektronov z magnetnim poljem in tako ustvari tok, ki kožo segreva.  

  

Laser: Kot stranska opomba se lahko bela črnila, ki vsebujejo železove okside in titanov dioksid, postanejo nepovratno črna po laserskem obsevanju. Poleg tega je treba pri bolnikih z že obstoječimi (BB) tetovažami upoštevati standardne univerzalne varnostne ukrepe pri uporabi IPL in laserjev za zdravljenje, ki ni odstranjevanje tetovaže, da se izognemo opeklinam. 

 

Prosim vas samo, da razmišljate s svojo glavo. Če delajo to vsi, še ne pomeni, da je ok. 

Denar je sveta vladar!  

Žal je kozmetična stroka definitivno premalo izobražena, vsi se prepustimo toku, delamo in poslušamo distributerje, ki hvalijo svoje materiale.  

Nevednost ubija in uničuje. 

Izobražuj se! 

Nina I. Hribar 

 

Viri:  

Eudald Casals, Socorro Vázquez-Campos, Neus G. Bastús, Victor Puntes. TrAC Distribution and potential toxicity of engineered inorganic nanoparticles and carbon nanostructures in biological systems.  Trends in Analytical Chemistry, Volume 27, Issue 8, September 2008, Pages 672-683.  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165993608001428 

Stephan T. Stern, Scott E. McNeil; Nanotechnology Safety Concerns Revisited, Toxicological Sciences, Volume 101, Issue 1, 1 January 2008, Pages 4–21, https://doi.org/10.1093/toxsci/kfm169 

Ian Kimber, Rebecca J Dearman, Marie Cumberbatch, Russell JD Huby.  Langerhans cells and chemical allergy.  Current Opinion in Immunology, Volume 10, Issue 6, 1998, Pages 614-619, ISSN 0952-7915, https://doi.org/10.1016/S0952-7915(98)80078-2 

Martin, S. F., Esser, P. R., Weber, F. C., Jakob, T., Freudenberg, M. A., Schmidt, M. and Goebeler, M. (2011), Mechanisms of chemical-induced innate immunity in allergic contact dermatitis. Allergy, 66: 1152–1163. doi:10.1111/j.1398-9995.2011.02652.x http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2011.02652.x/fullhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21599706 

Yi Wang, Valery Leng, Viraj Patel & K. Scott Phillips.  Injections through skin colonized with Staphylococcus aureus biofilm introduce contamination despite standard antimicrobial preparation procedures.  Scientific Reports volume 7, Article number: 45070 (2017) https://www.nature.com/articles/srep45070 

Keefe, J., Wauk, L., Chu, S. & DeLustro, F. Collagen biomaterialsClinical use of injectable bovine collagen: A decade of experience. Clin. Mater. 9, 155–162 (1992) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10171198?dopt=Abstract&holding=npg 

Lowe, N. J., Maxwell, C. A. & Patnaik, R. Adverse reactions to dermal fillers: reviewDermatol. Surg. Off. Publ. Am. Soc. Dermatol. Surg. Al 31, 1616–1625 (2005).  https://doi.org/10.2310/6350.2005.31250 

Nadarajah, J. T. et al. Infectious Complications of Bio-Alcamid Filler Used for HIV-Related Facial LipoatrophyClin. Infect. Dis. 55, 1568–1574 (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22942210?dopt=Abstract&holding=npg 

Funt, D. & Pavicic, T. Dermal fillers in aesthetics: an overview of adverse events and treatment approachesClin. Cosmet. Investig. Dermatol6, 295–316 (2013).  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24363560?dopt=Abstract&holding=npg 

Jones, B. , Oh, C. and Egan, C. A. (2008), Spontaneous resolution of a delayed granulomatous reaction to cosmetic tattoo. International Journal of Dermatology, 47: 59-60. doi:10.1111/j.1365-4632.2007.03386.x 

Giuseppe Ficarra, Adalberto Mosqueda-Taylor, Roman Carlos, Silicone granuloma of the facial tissues: A report of seven cases, Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, Volume 94, Issue 1, 2002, Pages 65-73, ISSN 1079-2104, https://doi.org/10.1067/moe.2002.124459 

Talc granulomatous peritonitis. (n.d.) Dorland’s Medical Dictionary for Health Consumers. (2007). Retrieved February 23 2019 from https://medical-dictionary.thefreedictionary.com/talc+granulomatous+peritonitis 

Erdohazi M, Newman RL. Aluminium hydroxide granuloma. Br Med J. 1971;3(5775):621-3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1798739/ 

Murray, A.R., Kisin, E., Inman, A. et al. Oxidative Stress and Dermal Toxicity of Iron Oxide Nanoparticles In Vitro.  Cell Biochem Biophys (2013) 67: 461. https://doi.org/10.1007/s12013-012-9367-9 

Shukla, Ritesh K.; Kumar, Ashutosh; Pandey, Alok K.; Singh, Shashi S.; Dhawan, Alok.  Titanium Dioxide Nanoparticles Induce Oxidative Stress-Mediated Apoptosis in Human Keratinocyte Cells.  Journal of Biomedical Nanotechnology, Volume 7, Number 1, January 2011, pp. 100-101(2) American Scientific Publishers.  DOI: https://doi.org/10.1166/jbn.2011.1221 

Ryu, WI., Park, YH., Bae, H.C. et al. ZnO nanoparticle induces apoptosis by ROS triggered mitochondrial pathway in human keratinocytes.  Mol. Cell. Toxicol. (2014) 10: 387. https://doi.org/10.1007/s13273-014-0043-6 

Liu K, Lin X, Zhao J. Toxic effects of the interaction of titanium dioxide nanoparticles with chemicals or physical factors. Int J Nanomedicine. 2013;8:2509-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3720578/ 

Ross JR, Matava MJ. Tattoo-induced skin “burn” during magnetic resonance imaging in a professional football player: a case report. Sports Health. 2011;3(5):431-4.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445217/ 

Ortiz, A. E. and Alster, T. S. (2012), Rising Concern over Cosmetic Tattoos. Dermatol Surg, 38: 424-429. doi:10.1111/j.1524-4725.2011.02202.  
xhttps://www.skinlaser.com/wp-content/uploads/2011/06/2011OrtizAlster-CosmeticTattooConcerns-FinalDermSurg.pdf 

http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702011/dimethicone/ 

Doug Schoon, Face to Face, vol. II 

https://www.needlingguide.com/bb-glow-microneedling-risks-benefits/ 

Dodaj odgovor