Bolečine v sklepih, težave s hrbtom in poslabšanje gibljivosti so lahko posledica lepljivih in otrdenih fascij.

bolečine v ramenih

Vezivno tkivo je izjemno elastično in varuje mišice, sklepe in kosti, služi pa tudi kot prevodnik sil in informacij iz določenega dela telesa na drugega. Ker fascija predstavlja neprekinjeno povezavo celotnega tkiva, se večkrat zgodi, da se težava pojavi stran od samega pojava bolečin. 

Kadar je prisotna bolečina, živčni končiči niso več ustrezno zaščiteni s fascijo. Tesna interakcija receptorjev v fasciji nato signalizira, da je v telesu nekaj narobe, ne da bi bila vidna poškodba ali vnetje. 

Kadar se dalj časa ne gibamo in ne telovadimo, se lahko v tkivu oblikujejo živčni vozlji. Vzroki za njihov nastanek pa so lahko mehanični (prekomerno sedenje, nepravilna drža), psihični (stres) ali kemični (pomanjkanje vitaminov, mineralov).

Ker po fasciji kri ne potuje, je limfa tista, ki skrbi za prenos hranilnih snovi in odnašanje odpadnih snovi. Ampak, če pride do pomanjkanja gibanja, se fascia zlepi.

Zlepljenost in otrdelost fascije pa je lahko posledica tudi nezadostne vezave vode. Če v fascii ni zadostna količina hialuronske kisline, je količina vode manjša in tako postaja vezivno tkivo vse bolj togo in nefleksibilno. 

S starostjo se količina tekočine v fasciji vedno bolj zmanjšuje. Vezivno tkivo postane bolj negibno, ker se razmerje vse bolj pomika proti trdim kolagenskim vlaknom, medtem ko se delež naravne hialuronske kisline zmanjšuje.  Toda ne samo naravni proces staranja, temveč tudi pomanjkanje gibanja, debelost, stres in slaba prehrana lahko povzročijo težave vezivnega tkiva. 

Rešitve:

– Poleg razteznih vaj, masaž in uravnotežene prehrane lahko redni vnos hialuronske kisline izboljša delovanje fascije in hkrati lajša bolečine v sklepih, mišicah in kitah. 

KLIKNI IN REŠI kviz, za personaliziran vadbeni program za raztezanje. Brezplačno. Vaje so sestavljene tako, da jih opraviš med prihodom naslednje stranke.

Individualni načrt razteznih vaj, ki jih lahko opraviš na delovnem mestu.

ZAČNI S KVIZOM.

1 / 7

Kateri poklic trenutno opravljaš?

2 / 7

Starost?

3 / 7

Ali po koncu delovnika čutiš bolečino v telesu?

4 / 7

Ali med delom opravljaš raztezne vaje?

5 / 7

Kje v telesu čutiš največjo bolečino?

6 / 7

Kje v telesu še čutiš bolečino? (Možnih je več odgovorov)

7 / 7

Zakaj med delom ne opravljaš razteznih vaj?

Preventiva je ključ!

Nina I. Hribar

Dodaj odgovor