Razbijamo mite o negi obraza

 

MIT 1: PORE SE ODPREJO, KO KOŽO SEGREVAMO IN ZAPREJO, KO KOŽO HLADIMO.

Velikokrat si sigurno že slišala, da moraš kožo segrevati, zato da se pore odprejo, da jih lahko očistiš ter nato kožo hladiti, da se pore zaprejo. 

Ta mit najverjetneje izhaja iz predpostavke, da koža deluje po istem principu kot mišice. Mišice se ob segrevanju sprostijo, ob hlajenju pa napnejo. Zato se dlačice privzdignejo navzgor, ko nas zebe in poležejo, ko nam je toplo.

Pora nima mišic, je samo luknja v koži. Spremembe v temperaturi privedejo do iritacije in te iritacije lahko privedejo do pridruženih stanj – akne, izsušen koža, poškodovana kožna bariera, …

Drži, da malo toplote lahko spremeni loj v bolj tekoče stanje, da ga lažje iztisnemo ter rahlo hlajenje zmanjšuje inflamacjo. Če kožo ekstremno hladimo npr. z ledenimi kockami ali jo ekstremno toplimo npr. z vročo paro, v tem primeru pa smo vse bližje iritaciji kože ter poškodbam bariere.

MIT 2: BOLJ KO ČISTIM OBRAZ, MANJ AKEN IMAM.

Seveda si misliš, da umazanija povzroča akne in če jo izpiraš, se akne ne bodo več pojavljale.

Več čiščenja ne bo privedlo do manj aken.

4 razlogi zakaj nastajajo akne:

  • pretirana produkcija sebuma v foliklu,
  • inflamacija,
  • razrast bakterij
  • zaprti dlačni folikli.

Čiščenje lahko pomaga pri zmanjševanju produkcije sebuma ter pri zmanjševanju razrasta bakterij = če se uporablja pravilno čistilo. Če pa čistiš kožo nepravilno – grobo čiščenje z raznimi pripomočki in podobno ali si prepogosto umivaš obraz, potem pa to privede do poslabšanja vseh 4 faktorjev.  

npr. Če uporabljaš čistilo z visokim Ph, lahko to vodi do inflamacije ter razrasta bakterij. Če uporabljaš grobo in iritajoče čistilo poškoduješ kožno bariero, ki privede do pridruženih stanj, ki jih težje rešuješ.

Uporabi raje nežno čistilo, s pravim pH, maksimalno 2x dnevno, priporočam umivanje s čistilom samo zvečer, zjutraj pa samo brisanje kože s tonikom.

Nekaj primerov čistilcev, ki jih priporočam:

 

 

MIT 3: ZA OBČUTLJIVO KOŽO JE NAJBOLJŠA NARAVNA KOZMETIKA

Proizvajalci naravne kozmetike so z marketinškimi akcijami prodali miselnost, da so naravni izdelki bolj nežni do kože in s tem bolj primerni za občutljivo kožo.

Najprej naj poudarim, da je vse KEMIJA. V naravi ni vse VARNO. Ljudje smo alergični na cvetni prah, na pike čebel, na arašide, mleko.. kljub temu, da so naravni. Naravni ekstrakti so mix različnih kompleksnih kemikalij, s tem ko pri sintetničnih lahko določeno sestavino izvzamemo iz formulacije. Razlika je že med ekstraktom oljupljenega jabolka, ne olupljenega jabolka ali gnilega jabolka. Naravne sestavine vsebujejo tudi skrite dišave, na katera so lahko nekateri občutljivi.

Sintetnični proizvodi so ponavadi bolj preprosti, in manj dovzetni na spremembe v letnih časih. Kar pomeni, da je lažje predvidevati kako bo koža reagirala na sintetične proizvode kot na naravne.

 

MIT 4: KEMIČNE SONČNE KREME SE MORAJO ABSORBIRATI PREDEN ZAČNEJO DELOVATI

V navodilih dostikrat slišimo, da je potrebno kemične sončne kreme nanesti prej in počakati 20 min, da začnejo delovati in da neorganske kreme (ki vsebujejo cink in titanium dioxide), ne potrebujejo tega čakanja. Hkrati pa slišiš tudi navodilo, da moraš dati kemično sončno kremo direktno na kožo in da čez ličila ne bodo delovala, ko pri neorganskih kremah velja ravno obratno. 

 

 

To izhaja najverjetneje iz tega, ker na kremah piše, da jih je potrebno nanesti 20 min preden gremo na sonce, ampak to ni zaradi aktivacije same kreme. Ampak zato, da se v teh 20 min enakomerno razporedi in da se ne odstrani. Kreme vsebujejo vodo in olje, zato potrebujejo nekaj časa, da se enakomerno razporedijo po koži, ker lahko v vmesnem času nudijo le točkovno zaščito. 

In to čakanje je potrebno pri obeh tipih sončnih krem. Ko se film naredi, obe kremi počivata na koži. Kar pomeni, da lahko oba tipa krem nanasaš na enak način. Kot prvi sloj ali kot zadnji sloj.

MIT 5: LJUDJE Z LEPO KOŽO IMAJO DOBRE SKINCARE NAVADE

Popolnoma razumljivo je, da te zamika, da vprašaš kakšno skincare rutino ima nekdo s porcelanasto kožo, ker si misliš, da če boš tudi sama imela takšno rutino, bo tudi tvoja koža lepa in zdrava. Vendar temu ni tako. Največkrat k lepi in zdravi koži doprinese genetika. Tako, da če sledimo skincare rutini od nekoga drugega, nam najverjetneje ne bo prineslo nič dobrega. Eni si lahko umivajo obraz s šamponom za lase, pa bo njihova koža še vedno lepa in zdrava, brez aken in pridruženih stanj. 

Tako, da uporaba zobne paste in sode bikarbone, za preprečevanje mozoljev ni ravno super ideja, sploh če si na bolj občutljivi strani.

Zato ti toplo priporočam, poglobljeno analizo obraza, dermadiagnostiko, s katero naredimo personaliziran načrt, ki bo ustrezal samo tebi in tvoji kože. Samo tako lahko dosežemo optimalne rezultate.

Tukaj sem govorila več o poglobljeni analizi obraza – dermadiagnostiki.

Rezerviraj termin za dermadiagnostiko

Hvala lepa, ker me spremljaš. Če ti je vsebina všeč, se ne pozabi naročiti na novičke – tukaj si lahko preneseš: NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE PRI NEGI KOŽE DOMA

Vsak teden pripravljam nove vsebine.

Vsebino lahko deliš tudi med prijateljice, če misliš, da ji bo koristila. 

Be skinfabulous by Nina

Dodaj odgovor