Zgodbe iz kozmetičnega salona – Kristina

Pretirano čiščenje kože škoduje epidermalni barieri!

Pravilno čiščenje obraza? Enojno, dvojno čiščenje kože?

Koliko je dovolj ali premalo čiščenja?

Disclamer: ime osebe na prestolu je izmišljeno. Imenovani izdelki, niso nujno slabi, ampak včasih samo ne ustrezajo dotičnemu tipu kože stranke. Napisani nasveti so personalizirani, kar pomeni, da opisan sistem ne bo deloval tudi za vas. Toplo vam priporočam personaliziran načrt in analizo kože. Nihče si ni enak in ni enega odgovora za vse.

Enojno čiščenje, dvojno čiščenje, jutranje ali večerno čiščenje obraza… Vprašanja, ki si jih postavljamo vsakodnevno. 

Nekdo spodbuja enojno čiščenje, nekdo dvojno, spet drugi čiščenje zjutraj in zvečer.

V glavem, zmeda. Kljub temu, da sem strokovnjakinja iz kozmetičnega področja, se tudi sama ubadam s takšnimi vprašanji. Kaj je prav in kaj je narobe. 

Imam srečo, da si lastim vrhunski aparat za analizo kožo – dermadiagnostično napravo, s katero lahko izmerim nešteto parametrov kože in s katerim pomagam poiskati prave rešitve.

Danes sem na svojem prestolu obravnavala mlado Kristino (imena so seveda izmišljena zaradi zagotavljana varstva osebnih podatkov).

Faza čiščenja kože: Kristina si zjutraj in zvečer čisti obraz z EFFACLAR MICELLAR vodico in z EFFACLAR  mikro piling tonik. 

Na spletni strani laroche-posay.si (omenjam samo zaradi vira informacij in ne zato, da nekoga linčam:), piše da si micelarne ni potrebno izpirati, ampak si jo samo obrišemo. Osebno tega ne bi priporočila. Predstavljaj si, da bi si pustila detergent ali tuš gel, dneve in dneve in dneve, na koži? Kaj misliš, da bi se zgodilo?

Torej, če uporabljaš micelarno vodico, jo izpiraj – to velja za vse. Micelarne vodice vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki dražijo kožo, zato jih je potrebno izpirati.

Hvala bogu, si jo Kristina izpira.

Preden karkoli rečem o uporabljenih izdelkih, naredim analizo kože. Izdelki in frekvenca čiščenja, lahko popolnoma ustrezata njenemu stanju kože. 

Faza analize kože: Prva meritev, ki jo naredimo je merjene transepidermalne izgube vlage TEWL, s katero preverimo celostnost epidermalne kožne bariere. V kolikor je bariera celostna, potem se vrtijo vrednosti med 7-9. Pri Kristini smo izmerili povprečno vrednost 14,85, kar kaže na poškodovano kožno bariero. S tem, ko je kožna bariere poškodovana, vlaga prehitro izhaja iz kože ter v kožo lažje prehajajo alergeni, nečistoče iz okolja. Poškodba bariere vodi naprej v ostala pridružena stanka – izsušenost kože, akne, uvela koža, brez sijaja, pojav pigmentacij in rdečice…. Zato je to prva stvar, ki jo rešujemo.

Zakaj je prišlo do poškodbe kožne bariere?

V prvi vrsti sumim, da je poškodba epidermalne bariere nastala zaradi neustreznega čiščenja. 

Po pregledu sestavin (naj najprej poudarim, da gre za hiter pregled sestavin in ne študijo), vidim, da micearna voda vsebuje:

Torej po hitrem (3 urnem) raziskovanju, vsebuje micelarna vodica vsaj štiri iritante, ki lahko vplivajo na kožno bariero. 

Torej, če imaš občutljivo, k alergijam nagnjeno kožo, porušeno bariero…, ti te micelarne vodice ne bi priporočila. 

Po pregledu tonika (ne vem zakaj piše mikro piling?), ta tudi vsebuje alkohol in parfum.  Bistvo tonika je, da na uravna nazaj pH kože, ki je med 4.5 do 5.5. Vendar tukaj ni označeno kakšen pH ima, predivdevam, da ima ustreznega. Ker ima Kristina porušeno kožno briero, bi ji raje priporočila nežen barierni tonik, ki pomirja. 

Hkrati pa je prepogosto čiščenje kože, privedlo do izsušene povrhnjice in s tem zamašenih por in posledično aken. Zjutraj je dovolj uporaba tonika, brez čistila. Zvečer pa uporabimo tudi čistilo. Saj s pretiranim čiščenjem odstranjujemo lipide, ki pa jih koža potrebuje, da nas ščiti pred vdorom nečistoč ter da iz kože ne izhlapeva vlaga.

Zjutraj Kristina uporablja še vlažilni serum Hyalu B5 in ničesar več.

(Po pregledu sestavin ima Hyalu načeloma vse sestavine primerne za občutljivo kožo. Vsebuje pa sestavino PHENOXYETHANOL, ki pa zna biti problematična in zdravju škodljiva. Zavedati pa se je potrebno, da EU zakonodaja močno regulira stvari in skrbi za zdravje potrošnika. Vendar bi mogoče morali biti kljub vsemu bolj previdni pri izbiri izdelkov. Več o sestavini PHENOXYETHANOL, si lahko prebereš tukaj.).

Dnevna nega MORA vključevati DNEVNO UV ZAŠČITO. 

Torej zjutraj je najbolj pomembna čistilna faza ter dnevna zaščita. Šele na to pridejo na vrsto serumi.

Ne glede na letni čas je potrebno uporabljati UV zaščito. Najbolj pozorni moramo biti na dovoljšno UVA zaščito. V kolikor ne uporabljamo UVA zaščite, smo na dobri poti prezgodnjega staranja. UVA sevanje je pristotno vse leto in prehaja tudi skozi steklo. Posledice: pigmenatcije, razgradnja kolagena, rdečica, vnetja, vidne kapilare, posarana koža, gube, koža brez tonusa,…

Zato zaščita, zaščita, zaščita…

Na koncu sva s Kristino izmerili tudi stanje kolagena v njeni koži in vam bom pripela sliko v nadaljevanju.

Gremo nazaj na analizo kože.

Izmerili sva vlažnost kože. Glede na to, da uporablja vlažilni serum, bi pričakovali, da  bo izmerjen parameter višji. Je pa res, da ima poškodovano kožno bariero in to vpliva na izhlapevanje vlage. Hkrati pa so zunaj hladnejši dnevi, nizka relativna vlaga, kod koder koža dejansko dobiva vlago. Več o tem govorim v drugem blogu.

Kristinini izmerjeni parametri so bili zelo nizki, kar kažejo na zelo izsušeno kožo. To je bilo za pričakovati, sploh zaradi čiščenja zjutraj ter nekaterih sestavin, ki dodatno izsušijo kožo. Hkrati pa je pomemebno pri uporabi vlažilnih serumov, uporabljati tudi serume, ki zadržujejo vlago v koži, kar pa Kristina ni uporabljala, saj si drugače ciklično delamo suho kožo, namesto da bi jo vlažili.

Moj nasvet je:

  • zjutraj uporabiti tonik, ki je primeren občutljivi, izsušeni koži
  • uporabiti SOS serum, za vzpostavitev kožne bariere
  • nujno uvesti dnevno kremo z zaščito, če se da, s široko-spektralno zaščito
  • vlažilni serum se lahko še naprej uporablja

 

Slika prikazuje na levi strani meritve, ki sva jih izvedli pred nego. Na desni strani pa se vidi dvig vlažnosti direktno po negi kože.

O preostalih meritvah – elastičnosti, kolagenski sliki, meritvi rdečice/eritema… pa pišem v drugem delu Kozmetičnih zgodb.

Če si želiš tudi ti PERSONALIZIRANEGA načrta nege in poglobljene analize kože, klikni na spodnji gumb. 

Pokrbi za svojo kožo na način, kot ga potrebuje.

Be SKinFabulous by Nina

ŽELIM PERSONALIZIRAN NAČRT

Dodaj odgovor