Micelarna voda NI TONIK!

Micelarna voda je v zadnjih letih osvojila veliko kopalniških polic. Na trgu je ogromno različnih micelarnih vod, večina ima enako sestavo, zato tudi enak učinek. Zato se izogni najpogostejši napakiNE PUŠČAJ micelarne vodice na koži! To ni tonik!

V nadaljevanju ti razložim zakaj.

Micelarna voda je sestavljena iz dveh glavnih sestavin:

  • voda
  • surfaktanti (čistilci, aktivne učinkovine)

Surfaktanti so uporabne molekule, ki imajo hidrofilno glavo (privlači vodo, ne mara olja) in lipofilni rep (privlači olja, ne mara vode). 

 

Olje in voda se ne marata. Kar pomeni, da se olje v vodi ne razgradi – kar veš že od pomivanja mastne posode z vodo. 

Površinsko aktivne snovi so ključna sestavina micelarne vode ter tudi detergentov, mil, sredstev za umivanje obraza, šamponov,… Skupaj ohranjajo olje in vodo v emulziji. 

Ko se micelarni vodi doda dovolj surfaktantov, se molekule površinskih aktivnih snovi, sestavijo v skupke, imenovane micele.

Te micele so sferične, z repki obrnjenimi navznoter in glavami obrnjenimi navzven – to pomeni, da so hidrofobni repi zaščiteni pred vodo s hidrofilnimi glavami.

Če micelarno vodico vlijemo na vatko, se prerazporedi tako, da so glavice prilepljene na vato (iz celuloze, ki je hidrofilna), repki pa štrlijo ven.

Sedaj je na vatki plast, ki ljubi olje, obrnjena navzven.

Ker so ličila, sebum, umazanija, maščoba mastni, je funkcija čiščenja z micelarno in vatico učinkovita. 

Ko z vatirano blazinico obrišemo ličila, plast lipofilnih repkov vpije mastna ličila. Ker je samo ena plast repkov, je nujno obrisati kožo večkrat. Če si po tem ne speremo obraza, bodo na koži ostali ostanki micelarne vodice – surfaktanti.

Primer – Natrijev sulfat je močan dražilec, vendar niso vse aktivne snovi enake. Nekateri ne morejo prenašati natrijevega lavril sulfata na koži, medtem ko ga drugi lahko uporabljajo vsak dan brez težav. Odvisno pa je tudi kakšno vrsto površinskih snovi vsebuje micelarna voda ter s kakšnim potencialom draženja.

Ali je potrebno izpirati micelarno vodo?

Načeloma jo je potrebno izpirati. Seveda lahko obstajajo ljudje, ki tega ne delajo in je koža še vedno v dobrem stanju. Vendar na dermadiagostikah se kažejo kontra rezultati – vse več je poškodb kožne bariere in s tem povezanih posledic – akne, rdečica, pigmentacije … Zato jaz priporočam izpiranje micelarne vode s kože. 

Večina čistilcev ima pH okoli 9, kar pomeni, da porušijo pH kože, ki je od 4,5 do 5,5. Če pustimo čistilo na koži – smo dodali micelije in pustili umazanijo še vedno na koži, ta s časoma prodira vse globlje v kožo – ker ljubi maščobo – sebum. Koža lahko s časoma postane razdražena, nič nam ne ustreza, občutljiva, pojavi se lahko dermatitisZato priporočam izpiranje micelarne vode s kože. 

Posledica puščanja micelarne vode na koži

Na dermadiagnostika (poglobljena analiza kože) se vsako dnevno srečujem s posledicami nepravilne uporabe kozmetike. Verjamem v personaliziran pristop do kože in ne v množično nakupovanje kozmetičnih izdelkov. 

Na fotografiji je koža stranke, ki je imela v lasti 4 različne tonike (ki so bili v bistvu micelarne vodice), katere je stranka puščala na koži. Posledica – razdražena koža, rdečica, pojav suhih predelov na koži, … 

Naroči se na pregled - dermadiagnostika

Be SKIN FABULOUS by Nina

Dodaj odgovor