NAŠE TELO PROIZVAJA ACETON!

Je ACETON ŠKODLJIV? MIT ALI RESNICA?

SO BOLJ ŠKODLJIVI NADOMESTKI ACETONA?

ALI VEŠ, da se v naravi nahaja v majhnih količinah v praženi kavi in lanu in v tobaku? Veš, da v majhnih količinah nastaja tudi v človeškem telesu (iz aminokislin, maščob in ogljikovih hidratov)? 

ALI NAMAKANJE V ACETONU, SPREMENI STRUKTURO NOHTA?

Nohtna plošča je v povprečju največ namočena v aceton približno 10 min, in to odvzame približno 2 do 3% vsebnosti vode v nohtu. To je dovolj, da lahko spremeni obliko nohta, ampak dolgoročno na strukturo nohta ne vpliva.

Aceton ne more spremeniti same strukture nohtne plošče. To je enako, kot če primerjamo z gobico, ki je polna vode in potem ko se posuši (dobi nazaj obliko).

Aceton samo začasno odstrani vlago z nohta, predvsem na površini nohtne plošče. Ampak takoj po odstranitvi acetona z nohta, se vlaga povrne nazaj iz spodnjega dela nohta, nohtnega ležišča.

Aceton ne bo nikoli v celoti odstranil olj ali vlage z nohta, ampak zgolj majhen del. 

Nohtna plošča vsebuje cca. 15% vode in 4% olj, po namakanju v acetonu 30 min (ne vem zakaj bi sicer toliko časa namakali, ampak ok, kot primer) bo vsebnost vlage v nohtu cca. 12% in 3% olj.

Izgubljena vlaga in olje, se nadomestijo v cca. 8 do 12 urah, pri nekaterih še hitreje, saj je odvisno od samega nohta. Morebitna spremenjena oblika nohta, se povrne v nekaj urah.

Enako aceton vpliva na kožo, odstrani nekaj vode in olja. Nikakor ne bo penetriral v globino kože, saj niti ne more, ker je hitro hlapljiv. 

Zato je aceton primeren za odstranjevanje laka. Je varen za uporabo in ne škoduje nohti plošči. 

Največja skrb je le to, da je izredno gorljiv, zato se priporoča varna uporaba.

p.s. Aceton ne povzroča alergij.

p.p.s. Razmisli ali je varneje uporabiti odstranjevalce brez acetona? S čim so nadomestili ta aceton? Mogoče z bolj škodljivo snovjo?

ZANIMIVOST: Nekateri avtomobilistični navdušenci dodajajo aceton v gorivo svojega avtomobila (1 del acetona na 500 delov goriva). Dodatek naj bi občutno zmanjšal porabo goriva in podaljšal življenjsko dobo motorja.

100px-Acetone-2D-skeletal.svg.png

100px-Acetone-3D-balls.png

150px-Acetone-3D-vdW.png

Ostala imena za aceton:

IUPAC-ime propanon

Druga imena β-ketopropan,

dimetil keton, dimetilformaldehid, DMK

 

KAJ PA TI MENIŠ O ACETONU?

Nina I. Hribar

Vsak dan se učimo.

Dodaj odgovor