ALI JE UV/LED LUČKA RAKOTVORNA? ZADNJE RAZISKAVE SO POKAZALE ….

Povečana uporaba ultravijoličnih (UV) žarnic za nohte je v zadnjih letih povzročila vprašanja o varnosti 

UV žarnica za nohte je vir umetnega UVA sevanja, ki se pogosto uporablja za “sušenje, strjevanje in zdravljenje nohtov doma in v salonu. Znano je, da je sevanje UVA mutageno in lahko povzroči poškodbe DNK, kar povzroči kožno malignost 

Trenutno je na voljo le nekaj študij, ki so ocenile obsevanje UV žarnic in potencialno tveganje za rakotvornost 

Pri eni izmed raziskav so ugotovili, da je količina izpostavljenosti UVA sevanju iz UV žarnic ekvivalentna izpostavljenosti dodatnih 1,5 minut pri sončni svetlobi vsak dan (pri 4 žarnicah), in 2,7 dodatnih minut na dan pri 2 žarnicah. 

Pri naslednji razikavi so ugotovili, da bi bilo potrebno od 8 do 208 izpostavljenosti UVA žarnicami za nohte, da bi dosegli prag za morebitno škodo, zato tveganje za rakotvornost ostaja nizko. 

Po pregledu dosedanjih raziskav, na podlagi razpoložljivih podatkov, je tveganje rakotvornosti majhno; kljub temu je priporočljiva uporaba širokega spektra zaščite pred soncem s SPF> 30 pred izpostavljenostjo UV žarkov. 

 

 1. UVOD

V zadnjih letih se je povečal trend uporabe umetnih nohtov, podaljševanje s svilo, gelom in akrilom. Posledično se za to storitev vedno pogosteje uporablja ultravijolična (UV) žarnica, ki je vir večinoma umetnega UVA sevanja 

UV žarnica za nohte je lahko dostopna, njena uporaba pa je neregulirana, kar vzbuja zaskrbljenost glede potencialnega kancerogenega tveganja. 

2 UMETNI NOHTI 

Velja, da je noht, ki je lepo negovan, odraz zdravja in lepote. Poleg funkcije zaščitne pregrade, ima noht tudi pomembno vlogo pri posameznikovem videzu 

Umetni nohti se pogosto uporabljajo za takojšnje izboljšanje videza nohtov 

Svileni nohti se najpogosteje uporabljajo za kratek čas, da se noht lahko opomore od mehanske poškodbe. Svileni ovoj je izdelan iz listov podobnih svilenih materialov, kot so steklena vlakna ali sintetične svile, ki je zlepljen tako, da krepi šibke nohte ali pomaga razpokanemu nohtu; za redno uporabo pa večina potrošnikov izbere gele ali akril. 

1 Akrilni nohti so kombinacija tekočega monomera in praškastega polimernega akrilata, ki ustvarja trden zaščitni sloj nad naravnimi nohti; akrilni nohti ne potrebujejo UV sevanja. 

2 Gel manikure so vrsta akrilnega laka, ki je sestavljen iz mešanice akrilatnih monomerov. Ta material zahteva UV sevanje (UVS)za polimerizacijovečinoma v valovni dolžini 340–380 nanometrov (nm), kar povzroči nastanek akrilnih polimerov.  

3 Čeprav so geli dražji, jih mnogi rajše uporabljajo, ker so brez vonja, fleksibilni in ne togi kot akrili, in hkrati izgledajo in se občutijo bolj naravno. 

4 Gel manikura je v zadnjih letih pridobila široko priljubljenost zaradi sijaja, trajnosti in odpornosti. 

 

3 UV ŽARNICE 

UVS se v industriji nohtov uporablja približno tri desetletja. Premazi za umetne nohte so oblikovani tako, da se polimerizirajo po izpostavljenosti UVA-žarkom 

UV žarnice za nohte sestavljajo fluorescentne žarnice ali svetleče diode (LED).  

Emisijski spekter fluorescenčnih sijalk se giblje od 300 do 410 nm.  

LED-sijalke imajo razpon emisij od 375 do 425 nm.  

Ker imajo LED-sijalke intenzivnejšo obsevanost, potrebujejo krajši čas osvetlitve, da se doseže pravilno strjevanje v primerjavi s fluorescentnimi sijalkami 

Potreben čas polimerizacije nohtov je 2 minuti, z uporabo fluorescentnih svetilk, in 45 sekund z LED svetilkami 

Vendar pa je odvisno od moči žarnice, števila žarnic v lučki in razdalje med žarnico in nohti. 

Izpostavljenost UV sevanju se lahko giblje od 3 do 5 minut. Za večino potrošnikov se izpostavljenost običajno izvaja vsakih 2–3 tedne. 

4 VPLIV UV LUČK NA NOHTE IN ROKE 

Neposredna tarča UV-lučk so nohti 

Stern in ostali, so izvedli študijo o penetraciji UVA in UVB v nohte in ugotovili, da nohtna plošča popolnoma blokira UVB sevanje in omogoča penetracijo le 0,5% – 2,5% UVA žarkov, kar kaže, da je nohtna plošča učinkovit fotoprotektor 

Melanin, zlasti eumelanin (rjavkast), ima tudi fotoprotektivno vlogo, ki je boljša od feomelanina (rdečkast) 

Znano je, da je eumelanin odličen filter nevtralne gostote, ki absorbira, odbija in razpršuje naključno UV sevanje. Zato je povrhnjica posameznikov s temno kožo, ki vsebuje pretežno eumelanin, veliko bolj odporna na poškodbe, ki jih povzroča UV sevanje, v primerjavi z epidermisom posameznika, ki ima svetlo kožo. 

  

Odziv kože na UV žarke je odvisen od številnih dejavnikov, vključno z odmerkom UV sevanja in anatomskega mesta izpostavljenosti 

Na anatomska mesta vplivajo topografija, konstitucija tipa kože, debelina epidermalnih plasti in količina kolagenskih in elastinskih vlaken v usnjici. 

Zaradi postavitve rok med polimerizacijo nohtov je najbolj izpostavljena okolica nohta, izpostavljeno pa je tudi hrbtišče rok.  

Znano je, da je dorsum roke zaradi redne izpostavljenosti sončni svetlobi najbolj fotoadaptiran in najbolj odporen del telesa pred UV sevanjem 

Za povzročanje rdečice na hrbtu roke je potreben do 4-krat večji odmerek UV sevanja v primerjavi z licem, prsnim košem ali trebuhom. 

5 VLOGA UV SEVANJA V POVEČANJU POTENCIALNEGA KANCEROGENEGA TVEGANJA 

Vloga UV sevanja pri tvorbi ciklobuten pirimidinskih dimerjev (CPD), oksidacijskih poškodb in s tem kancerogenezi je dobro znana. 

Pirimidinski dimerji so eden glavnih mehanizmov za razvoj kožnega raka. 

UVA lahko prodre v dermis, medtem ko se skoraj vsi UVB žarki absorbirajo v povrhnjici, le majhen del doseže dermis. 

UVA sevanje povzroči predvsem oksidativni stres (Oksidativni stres je odgovoren za zgodnje staranje ter za vrsto pomembnih bolezni, kot so npraterosklerozasrčni infarktmožganska kapAlzheimerjeva bolezen, sladkorna bolezenkronični bronhitissiva mrena, nekatere vrste raka…  V nasprotju s temi boleznimi oksidativni stres ne kaže simptomov oz. nima tipične klinične slike, ki bi opredelila njegovo prisotnost v organizmu) 

Medtem ko UVB sevanje, direktno poškoduje DNK.  

Tewari in ostali so leta 2013 dokazali, da izpostavljenost človeka UVA sevanju, povzroči postopno nastajanje več pirimidinskih dimerjev (PD) v globini kože, v nasprotju s tem, pa je izpostavljenost UVB sevanju, povzročila večjo tvorbo PD v epidermisu kot v dermisu 

Leta 2015 so pri podjetju Premi et al, poročali, da se je v transgenskih miših 2 uri po prenehanju izpostavljenosti UVA sevanju stopnja epidermalne CPD še naprej povečevala 

  

UVB sevanje je prevladujoča valovna dolžina, povezana s fotokarcenogenezo. 

Vendar pa podatki iz uporabnikov solarij kažejo, da je sevanje UVA odgovorno tudi za razvoj karcinoma bazalnih celic (BCC), skvamocelularnega karcinoma (SCC) in melanoma. 

Dejansko je bilo ocenjeno, da je 450 000 primerov raka keratinocitov (KC) in 10 000 primerov melanoma vsako leto povezanih z uporabo solarijev. 

6 RAZPRAVA O POTENCIALNEM KARCINOGENEM TVEGANJU UV ŽARNIC 

Macfarlane in ostali, so leta 2009 poročali o 2 primerih žensk srednjih let iz Teksasa brez osebne ali družinske anamneze kožnega raka, ki sta se razvila na hrbtišču rok. 

Obe sta poročali o predhodni izpostavljenosti z UV žarnicam. To je pospešilo nadaljnje raziskave. 

Leta 2010 so Schoon in drugi, ki predstavljajo nohtno industrijo, preizkusili dve vrsti lučk, eno s štirimi 9-vatnimi (W) UV žarnicami in eno z dvema 9-W UV žarnicama, ki se najpogosteje uporabljajo v salonih. 

Avtorji so ugotovili, da je količina izpostavljenosti UVA sevanju iz UV žarnic ekvivalentna izpostavljenosti dodatnih 1,5 minut pri sončni svetlobi vsak dan (pri 4 žarnicah), in 2,7 dodatnih minut na dan pri 2 žarnicah 

Izpostavljenost UVB je enaka dodatnih 17–26 sekund na sončni svetlobi vsak dan.  

Leta 2012 je Diffey ustvaril matematični model, ki je združeval starost in izpostavljenost UV sevanju pri UV lučkah v primerjavi z izpostavljenostjo naravnemu soncu.    

Ugotovil je, da je tveganje, da bi UV žarnice povzročile karcinogenost, zelo nizko, saj se je le en primer karcinogenosti predvidoma razvil iz  

45 000 – 400 000 izpostavljenosti, odvisno od starosti, ko je bolnik začel uporabljati UV lučko. Vendar pa je predlagal nošenje rokavic brez prstov, ko so roke izpostavljene UV sevanju, da se zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka. 

Istega leta sta Markova in ostali objavili študijo, v kateri so primerjali obsevanje UV žarnic z fototerapijo. Testirali so s spektroradiometrom 3 UV žarnice za nohte, ki se uporabljajo v salonih za nohte: enota s 4 9-W UV fluorescentnimi žarnicami, enota z eno 9-W UV fluorescentno žarnico in enoto s 6 1-W LED UV žarnico. Največja obsevanost je bila iz 4 in 1 9-W UV fluorescentne žarnice (15 523 oz. 15 202 mW / m2), sledila pa mu je 6-W LED UV-svetilka (2845 mW / m2).  

Avtorji so ugotovili, da bi potrebovali 13.000 sej z 4 ali 1 9-W UV fluorescenčnimi sijalkami in več kot 40 000 sej z 6 1-W UV LED sijalkami, da bi dosegli skupno dozo UV sevanja, prejeto med eno fototerapijo, kar kaže, da izpostavljenost UV žarnicam za nohte bistveno ne poveča življenjskega tveganja za rak kože. 

*fototerapija je zdravljenje z UV žarki, ki je med dermatologi zaradi visoke varnosti in preprostega izvajanja pogosta metoda zdravljenja številnih kožnih bolezni (luskavica, vitiligo, ekcem na rokah, srbenje kože zaradi različnih vzrokov, …)  

 

2013, Dowdy in ostali, na zahtevo predstavnikov Sveta za varnost nohtov (NMC), je ocenil nevarnost sevanja 6 UV žarnic za nohte, kot so opredeljene v Priporočeni praksi za fotobiološko varnost 

Njihova ocena je pokazala le zmerno tveganje UV sevanja, od najbolj intenzivnih naprav pri dovoljenih dnevnih mejah izpostavljenosti 30-130 minut. Jasno je, da je ta čas izpostavljenosti manjši od časa, ki je potreben za estetske postopke nohtov 

Različna ugotovitev je bila dosežena v študiji, ki so jo leta 2013 objavili Curtis in ostali. 

Raziskali so 2 različni UV lučki, z dvema instrumentoma: dozimetrom in spektrometrom 

Avtorji so pokazali, da je UV svetloba oddala 4,2-krat več energije med 355 in 385 nm kot sonce (pri indeksu UV = 6). Ugotovili so, da je odmerek 10-minutne izpostavljenosti UV žarnicam na rokah, enaka priporočeni meji dnevne svetlobe za zunanje delavce, ki znaša 30 J / m2 za 8 ur. 

Zato so priporočili uporabo sončne kreme z zaščito širokega spektra, pred vsako storitvijo 

Najnovejšo študijo so leta 2014 opravili Shipp s sod. Preizkusili so 17 različnih virov svetlobe iz 16 salonov z merilnikom svetlobe, ki meri tako UVA kot UVB sevanje. Ugotovili so opazne razlike v emisijah UVA med 17 testiranimi napravami in da obsevanost ni bila enakomerno porazdeljena na izpostavljenih območjih.  

Ugotovili so, da bi bilo potrebno od 8 do 208 izpostavljenosti z UVA žarnicami za nohte, da bi dosegli prag za morebitno škodo, zato tveganje za rakotvornost ostaja nizko. 

 

Vendar pa so avtorji priporočili uporabo zaščitnih rokavic za zaščito pred soncem ali UVA, da bi omejili tveganje za nastanek rakotvornosti in fotostaranja. 

 

7 SKLEP 

UVA žarnica se pogosto uporablja za uporabo umetnih nohtov.  

Na podlagi trenutno razpoložljivih podatkov je tveganje rakotvornosti majhno; kljub temu je priporočljiva uporaba širokega spektra zaščite pred soncem s SPF> 30 ali zaščitnimi rokavicami pred izpostavljenostjo UV žarki. 

Želim kremo

Nina I. Hribar

ustanoviteljica spletne kozmetične akademija

lastnica salona Nillandia

actorica prve slovenske knjige za manikerke Nohtnik

Vsebina povzeta iz naslednjih virov:

 • 1Fields L. Artificial nails: acrylics, gels, and silks. 2012. https://www.webmd.com/beauty/features/artificial-nails-acrylics-gels-silks%231. Accessed December 18, 2017.
 • 2Rieder EA, Tosti A. Cosmetically induced disorders of the nail with update on contemporary nail manicures. J Clin Aesthet Dermatol. 2016;9:3944.
 • 3Acrylic nails and gel nails: hooked on nails. 2017. http://www.hooked-on-nails.com. Accessed November 16, 2017.
 • 4MacFarlane DF, Alonso CA. Occurrence of nonmelanoma skin cancers on the hands after UV nail light exposure. Arch Dermatol. 2009;145:447449
 • 5Wiseman R. Choosing between gel nails and acrylic nails. 2015. https://skincare.lovetoknow.com/Gel_Nails_Acrylic_Nails. Accessed April 28, 2018.
 • 6Diffey BL. The risk of squamous cell carcinoma in women from exposure to UVA lamps used in cosmetic nail treatment. Br J Dermatol. 2012;167:11751178.
 • 7McConell J. UV light cure gel: how it works. 2008. http://www.nailsmag.com/article/40541/uv-light-cured-gel-how-it-works. Accessed December 18, 2017.
 • 8The difference between LED and UV lamps: nail magazine. 2011. http://www.nailsmag.com/article/93494/the-difference-between-led-and-uv-lamps. Accessed May 20, 2018.
 • 9Cindy. The truth about LED vs UV nail lamps. 2016. http://practicalpolish.com/ledvsuvlampfornails. Accessed March 11, 2018.
 • 10Stern DK, Creasey AA, Quijije J, Lebwohl MG. UV‐A and UV‐B penetration of normal human cadaveric finger nail plate. Arch Dermatol. 2011;147:4
 • 11Brenner M, Hearing VJ. The protective role of melanin against UV damage in human skin. Photochem Photobiol. 2008;84:539549.
 • 12Olson RL, Sayre RM, Everett MA. Effect of anatomic location and time on ultraviolet erythema. Arch Dermatol. 1966;93:211215.
 • 13D’Orazio J, Jarrett S, Amaro‐Ortiz A, Scott T. UV radiation and the skin. Int J Mol Sci. 2013;14:1222212248.
 • 14Runger TM, Farahvash B, Hatvani Z, Rees A. Comparison of DNA damage responses following equimutagenic doses of UVA and UVB: a less effective cell cycle arrest with UVA may render UVA induced pyrimidine dimers more mutagenic than UVB‐induced ones. Photochem Photobiol Sci. 2012;11:207215.
 • 15Tewari A, Grage MML, Harrison GI, Sarkany R, Young AR. UVA1 is skin deep: molecular and clinical implications. Photochem Photobiol Sci. 2013;12:95103.
 • 16Premi S, Wallisch S, Mano CM, et al. Chemiexcitation of melanin derivatives induces DNA photoproducts long after UV exposure. Science. 2015;347:842847.
 • 17Delinasios GJ, Karbaschi M, Cooke MS, Young AR. Vitamin E inhibits the UVAI induction of “light” and “dark” cyclobutane pyrimidine dimers, and oxidatively generated DNA damage, in keratinocytes. Sci Rep. 2018;8:423434.
 • 18Nishigori C. Current concept of photocarcinogenesis. Photochem Photobiol Sci. 2015;14:17131721.
 • 19Green A, Autier P, Boniol M, et al. The association of use of sunbeds with cutaneous malignant melanoma and other skin cancers: a systematic review (The International Agency for Research on Cancer Working Group on artificial ultraviolet (UV) light and skin cancer). Int J Cancer. 2006;120:11161122.
 • 20Zhang M, Qureshi AA, Geller AC, Frazier L, Hunter DJ, Han J. Use of tanning beds and incidence of skin cancer. J Clin Oncol. 2012;30:15881593.
 • 21Lazovich D, Vogel RI, Berwick M, Weinstock MA, Anderson KE, Warshaw EM. Indoor tanning and risk of melanoma: a case‐control study in a highly exposed population. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010;19:15571568.
 • 22Wehner MR, Chren MM, Nameth D, et al. International prevalence of indoor tanning: a systematic review and meta‐analysis. JAMA Dermatol. 2014;150:390400.
 • 23WHO. Skin cancers 2018. http://www.who.int/uv/faq/skincancer/en/index1.html. Accessed March 11, 2018.
 • 24Donaldson MR, Coldiron BM. No end in sight: the skin cancer epidemic continues. Semin Cutan Med Surg. 2011;30:35.
 • 25Erdei E, Torres SM. A new understanding in the epidemiology of melanoma. Expert Rev Anticancer Ther. 2010;10:18111823.
 • 26Perry DM, Barton V, Alberg AJ. Epidemiology of keratinocyte carcinoma. Curr Dermatol Rep. 2017;6:161168.
 • 27Rogers HW, Weinstock MA, Harris AR, et al. Incidence estimate of nonmelanoma skin cancer in the United States, 2006. Arch Dermatol. 2010;146:283287.
 • 28Koh HK, Geller AC, Miller DR, Grossbart TA, Lew RA. Prevention and early detection strategies for melanoma and skin cancer. Arch Dermatol. 1996;132:436443.
 • 29Parkin DM, Mesher D, Sasieni P. Cancers attributable to solar (ultraviolet) radiation exposure in the UK in 2010. Br J Cancer. 2011;105:S66S69.
 • 30Schoon D, Bryson P, McConnell J. Do UV nail lamps emit unsafe levels of ultraviolet light? 2010. http://www.schoonscientific.com/downloads/UV-Nail-Lamp-Facts.pdf. Accessed November 16, 2017.
 • 31Markova A, Weinstock MA. Risk of skin cancer associated with the use of UV nail lamp. J Invest Dermatol. 2013;133:10971099.
 • 32Dowdy JC, Sayre RM. Photobiological safety evaluation of UV nail lamps. Photochem Photobiol. 2013;89:961967.
 • 33Curtis J, Tanner P, Judd C, Childs B, Hull C, Leachman S. Acrylic nail curing UV lamps: high‐intensity exposure warrants further research of skin cancer risk. J Am Acad Dermatol. 2013;69:10691070.
 • 34International Commission on Non‐Ionizing Radiation Protection. Guidelines on limits of exposure to ultraviolet radiation of wavelengths between 180 nm and 400 nm (incoherent optical radiation). Health Phys. 2004;87:171186.
 • 35Shipp LR, Warner CA, Rueggeberg FA, Davis LS. Further investigation into the risk of skin cancer associated with the use of UV nail lamps. JAMA Dermatol. 2014;150:775776.

Dodaj odgovor