Zakaj se je nega v kozmetičnem salonu končala z opeklinami?

Nega obraza v kozmetičnem salonu
Slika objavljena z dovoljenjem lastnice

Znana blogerka je po obisku kozmetičnega salona dobila opekline po obrazu. 

Zakaj se je to zgodilo?

 

Postopek v salonu je potekal približno tako: 

  • Čiščenje 
  • Nanos BHA kislin 
  • Vapozon (aparat za vodno paro)
  • Stiskanje mozoljev 
  • Visoka frekvenca 

 

Večina jih meni, da je težava nastala zaradi uporabe visoke frekvence, vendar jaz menim drugače. 

Usoden je bil vapozon! 

Opekline kože, ki jih povzroča vodna para, so dostikrat spregledane, saj opeklina na koži ni opazna, medtem ko je spodnja plast kože močno poškodovana 

  

Zakaj povrhnjica ne ščiti pred paro? 

  

Raziskovalci v oddelku za biomimetične membrane so prišli do naslednjih ugotovitev. “Lahko smo pokazali, da zgornja kožna plast, povrhnjica, ne more pravilno izvajati zaščitne funkcije pred vodno paro,” pojasnjuje René Rossi, vodja raziskovalne skupine. “Para skozi kožne pore prodre vse do dermisa. Tam se para kondenzira in s tem sprosti toplotno energijo neposredno na občutljiv dermis – in tako neposredno sproži opekline druge stopnje.” 

Poizkusi so pokazali, da se vsebnost vode poveča v vseh plasteh kože že po prvih 15 sekundah. Razlog za to je, da ima zgornji del epidermisa pore običajno veliko večje od molekule vode – in vodna para lahko skozi njih neovirano prehaja. Šele ko korneociti nabreknejo, zaradi absorbirane količine vode, pore postanejo premajhne za vodno parotoda takrat se škoda naredi že v spodnji plasti. 

   

Težava je tako imenovani after burn effect: povrhnjica je razmeroma slab prevodnik toplote. Ko koža absorbira toplotozlasti v globljih plasteh kože – jo sprošča zelo počasi. Posledično lahko toplota na tkivo deluje dlje in ga še bolj poškoduje. Ta učinek je pogosto še posebej močan pri opeklinah, ki jih povzroči vodna para, saj toplota zelo hitro prodira globoko 

 

 

Nega obraza v kozmetičnem salonu

Slika prikazuje parno difuzijo, penetracijo skozi kožo in prikaz  opekline druge stopnje brez opekline prve stopnje. (a) Shema različnih poti penetracije pare. Podrobno ponazoritev prodiranja pare skozi kožo: (b) Para je v stiku s stratum corneum epidermisa 

(c) Prodiranje pare skozi tri poti in kopičenje pare v bazalni plasti epidermisa. Na tej točki korneociti v stratum corneumu, začnejo nabrekati in upočasnjujejo prodiranje pare. (d) kopičenje pare in kondenzacija pare. (e) Kopičenje vroče vode zaradi kondenzacije pare in začetek razkroja prvih plasti dermisa. (f) Shema različnih mehanizmov za prenos toplote v suhem in v vlažnem stanju. 

Zaključek: 

Vapozon + kisline, so bili usodna napaka kozmetičarke 

Sicer menim, da krivde ne nosi samo kozmetičarka, ampak celoten šolski sistem 

(Zato sem se tudi odločila ustanoviti podporno spletno kozmetično akademijo, kjer se pridobiva znanje neodvisno od blagovnih znamk, ampak s podporo znanosti. www.ninaihribar.si, kmalu odpira vrata Spletni kozmetični akademiji, namenjeni za pridobivanje novega in obnavljanje že usvojenega znanja iz področja kozmetične stroke.) 

Kozmetičarka dejansko ne bi smela uporabljati kislin + vapozona ter tudi stiskanje mozoljev je že pase, a to je tema za kdaj drugič. 

#razmišljajssvojoglavo 

#izobražujse 

Če poznaš kozmetičarko, ki bi ji ta članek pomagal pri njenem delu, ji ga prosim pošlji, zato da ne bo več prihajalo do takšnih napak. 

 

Nina I. Hribar 

Specialistka za beauty staff 

 

Vir: 

https://www.nature.com/articles/s41598-018-24647-x

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12121555 

https://www.beautifulwithbrains.com/steam-facial-help-harm-skin/ 

 

Dodaj odgovor