Kaj POMAGA proti SUHI KOŽI na obrazu?

 

 

Zakaj imam suho kožo na obrazu, kljub temu, da se mažem z vlažilno kremo?

Kristina pride v salon, se vsede na prestol in pravi: “Uf, sigurno bodo meritve pokazale zelo suho kožo, ker ful premalo pijem.”

Seveda je voda esencialnega pomena za celotno telo, vendar pa ima koža svoj MEHANIZEM vlaženja z naravnimi vlažilnimi faktorji – NMF-ji. 

Koži dajejo vlago skupaj = lipidi + NMF + SEBUM.

Lipidi se nahajajo v kožni barieri in če jo mi pregrobo čistimo, koža ostaja brez lipidov in posledično postaja vse bolj suha. Lipidi so pomembni, ker varujejo kožo pred izhlapevanjem vlage iz kože.

Nekaj sebuma koža mora imeti (na dermadiagnostiki vam ga tudi izmerimo – KLIKNI ZA VEČ). Sebum razpade na glicerol in proste maščobne kisline. Glicerol deluje vlažilo v kislo-mastnem plašču.

Vlaženje poteka v stratum disjunktumu, nekaj mikronov, en – dva sklada celic vrhnjega sloja epidermisa.

Najbolj pomembno je vedeti, da je vlažnost odvisna od relativne vlage v okolju. Filagrin v koži čaka, da pade relativna vlaga zunaj, da se razgradi v naravne vlažilne faktorje, ki vlečejo vlago nase iz okolja, če vlage v okolju ni, potem vlečejo vlago iz okoliškega tkiva in s tem dobivamo ciklično izsušeno kožo. 

Če poenostavim – z vlažilci, dodajamo koži prazne skodelice, ki se polnijo iz visoke relativne vlage (poleti), v kolikor je relativna vlaga nizka (pozimi), potem se skodelice ne morejo polniti od zunaj, ampak se polnijo z vlago, ki jo najdejo v okoliškem tkivu. Torej, če pozimi uporabljamo veliko neprimernih vlažilcev. Za vlaženje je primerna visoko molekularna hialuronska kislina, ker sedi na koži. Nizka molekularna kislina ni primerna. 

Kaj je potrebno storiti v primeru suhe/izsušene kože?

  • Stabilizirati trans-epidermalno izgubo vlage – stanje TEWL izmerimo na dermadiagnostiki. Naročanje – klikni sem.
  • Potrebno je povečati barierno funkcijo z nadomestnimi lipidnimi terapijami za uravnoteženo zadrževanje vlage v koži (emolienti*, okluzivci).
  • Povečati je potrebno delovanje žlez lojnic.
  • In uravnati pH kože. 

Emolienti: na koži ustvarijo film, ki upočasni izhlapevanje vlage.  Dober primer so boragovo olje, ceramidi, arganovo olje, šipkovo olje, svetlinovo olje … Pazimo pa na vrednost holesterola in skvalena, ker sta komedogena. Olivno olje prav tako ni primerno, saj topi lipide, saj vsebuje oleinsko kislino. 

Nadomestni vlažilni faktorji:  aminokisline, pirolidin karboksilne kisline, laktična kislina, glicerol, urea, hialuronska kislina (najbolj stabilna je crosslinked hialurosnka kislina), gel aloe vere.

Kislinska nega v salonu: uporaba laktične, glikolne in mandelične kisline, pomagajo pri acidifikaciji stratum corneuma, ki je potrebna za normalno delovanje proteolitičnih encimov in hkrati delujejo keratolitično. 

Pri negi kože si ne pomagamo samo od zunaj, ampak si lahko dodatno pomagamo tudi od znotraj, s prehranskimi dopolnili.

Prehranska dopolnila za suho kožo: 

  • esencialne maščobne kisline Omega 3 in Omega 6. Pomembne so za barierno funkcijo epidermisa. 
  • ceramidi. Pomembni za barierno funskcijo epidermisa, vzdržujejo vodni gradient, so sestavni del epidermalnih lipidov. 

Toplo vam priporočam pregled, poglobljeno analizo kože, dermadiagnostiko. Saj boste le tako izvedeli, kaj vam primanjkuje v koži, oziroma česa imate premalo. Samo s personaliziranim načrtom, lahko optimalno pomagamo koži. Vsi smo si unikatni, nobena koža si ni enaka in univerzalni odgovori ne obstajajo.

Rezervirajte si pregled tukaj.

V kolikor vas zanima sam potek dermadiagnostike, si več o tem lahko preberete v Zgodbah iz salona – tukaj. 

 

Be SKINfabulous by NIna

 

 

Dodaj odgovor