Suha koža vs. Izsušena koža

Koža se ne vlaži s pitjem vode! 

Koža ima svoj mehanizem vlaženja = v Stratum Corneumu (vrhnja plast kože) poteka razgradnja filagrina v naravne vlažilne faktorje. 

Pitje vode je sicer seveda potrebno za delovanje celotnega telesa, vendar če govorimo o vlažilnih mehanizmih kože, je potem veliko bolj smiselno dodajati v telo maščobe, Omega 3 npr., saj se maščobe skozi metabolno pot vgradijo med poroženele celice in s tem ohranjajo vlago v koži.

Razlika med SUHO kožo in IZSUŠENO kožo

Suha koža = TIP kože.

Izsušena koža (povrhnjica) = STANJE kože.

Vsak tip kože ima lahko izsušeno povrhnjico.

Pri atopijskem dermatitisu je smotrno dodajati naravne vlažilne faktorje, pri drugih tipih kože je dodajanje vlažilcev ravno kontra efekt.

Kreme v drogerijah so v večini namenjene suhemu tipu kože, kar ni isto kor stanje kože. Vsebuje razna masla, olja,… ki so lahko komedogena in mašijo pore. 

ZAKAJ VLAŽILCI (glicerol, hialuronska…) delajo ravno KOTRA EFEKT in “SUŠIJO” kožo?

Vlažilci so le potencialni vlažilci. Koža se vlaži preko relativne vlage v zraku. Ko pade relativna vlaga, celica razgradi filagrin na male molekule (naravne vlažilne faktorje), ki nato vežejo vlago nase. 

Pozimi je relativna vlaga nizka, zato je koža vse bolj suha. Mi nato uporabljamo vlažilce (glicerol, hialuronsko kislino, zato da koži pomagamo, ampak delamo ravno nasprotno. V kožo dajemo prazne skodelice, ki bi se ob visoki relativni vlagi, polnile, ker pa je relativna vlaga nizka, se začnejo polniti iz okoliškega tkiva. In tako si delamo ciklično suho kožo. 

Zato je zelo pomembno, da pozimi najdemo kremo s katero oponašamo vlažilno okolje. 

Dobra izbira: visoko molekularna hialuronska kislina, prehranski dodatki Omega 3, laktična kislina, …

Slaba izbira: terapije s kisikom, vlažilci urea, glicerol, …


Zakaj je TONIK pomemben pri negi?

Tonik uravnava pH kože. Ph zdrave kože je med 4.5 in 5.5. Če ima koža pH 5.6, se že zmanjša sinteza lipidov, kar pomeni, da koža postaja vse bolj suha. 

Če se zjutraj umijemo samo z vodo, smo pH kože dvignili na približno 6.5. Preden koža naravno uravna pH nazaj, je v tem času epidermalna bariera ranljiva. Zato, da si takoj uravnamo pH, potrebujemo tonik.

Priporočljiva nega v zimskem času:

  • manj vlažilcev
  • več ceramidov
  • jemanje Omega 3 in Omega 6
  • uporaba tonika
  • uporaba UV zaščite
  • uporaba seruma za zaščito epidermalne bariere 

Te zanima ali tvoja kozmetika ustreza tvoji problematiki in tipu kože?

Reši SKIN TEST in pridobi personaliziran načrt nege.


Be SKINFABULOUS by Nina

Dodaj odgovor