Nega kože po 40 letu

Tvoja starost ne definira TIPA kože. Velika razlika je med kožo,ki je bila vrsto let zaščitena z SPF kremo in kožo, ki ni bila.

Slika dvojčic. Prva kadilka in obožuje sončenje, druga nekadilka in se izogiba sončenju.

Po 40 letu obstaja le ena resnica = po 40 letu se prične rapidno zmanjševanje izgradnje kolagena in elastina. Rapidno začnemo izgubljati elastičnost kože, čvrstost kože in debelino kože. Dodatno pa izgubimo kar 30% kolagena v prvih petih letih menopavze.

Priporočena RUTINA nege kože po 40 letu:

  1. ČISTILO: če se še vedno pojavljajo akne, je dobro izbrati čistilo, ki vsebuje aktivne učinkovine npr. Benzoyl peroxide ali salicilno kislino. Če pa je koža stabilna, potem izberemo nažno čistilo, ki ne bo vplivalo na stanje epidermalne bariere in porušilo mastno-kislinskega plašča. Čistilo ne sme pretirano odpravljati lipidov, saj so pomembni pri vlaženju kože.

Primerno čistilo:

2. EKSFOLIACIJA – odstranjevanje odmrlih celic. Odmrle celice se po 40 letu povečujejo, zaradi upočasnjenega ritma obnavljanja kože. Opažam dva tipa strank:

  • tiste, ki pretirano uporabljajo pilinge
  • tiste, ki nikoli ne uporabljajo pilingov

Potrebno je ravnovesje. Maksimalno 3x tedensko. Priporoča se glikolna kislina, AHA, laktična kislina. Mehanskih pilingov se ne priporoča, predvsem ne pri rozacei, občutljivi koži in aknasti koži. Mehanskih pilingov ne smemo uporabljati več kot 3x mesečno.

HYA 4 BIO CLEAR je encimski piling brez izpiranja, ki naredi kožo bolj gladko in sijočo, saj nežno razgradi odmrle celice rožene plasti kože. Vsebuje peptid (polimerno proteazo), ki je vezan na dolg polimer in se ne absorbira, temveč ostane na površju. Ta peptid razgradi mrtve keratinocite (keratinske luskice), hialuronska osnova gela pa nežnemu, a izjemno učinkovitega »leave on« pilinga, doda še vlažilno negovalno komponento. Rezultat, ki je viden že po prvem nanosu, je žametna, mehka in sijoča koža. 

3. SERUMI: Največje težave v tem obdobju so:

  • zmanjšana produkcija kolagena – gubice
  • poškodbe od sonca
  • pojavnost rdečice/občutljivosti/iritacije
  • izsušena povrhnjica

Serumi rešujejo ta pridružena stanja.

Najboljši serum, ki rešuje nestabilno epidermalno bariero je Aikon serum. Ugotovljeno je bilo, da je bariera v nekaj dneh postavi nazaj z uporabo Aikon seruma. Kako vemo, da imamo poškodovano bariero? Ko nam nobena kozmetika ne ustreza, ko nas koža veže, ko se nam pojavlja rdečica, …

V primeru izsušene povrhnjice pa priporočam uporabo Dr. Voss hialuronskih serumov, katere lahko izberete glede na pridružene problematike. Dr. Voss serumi vsebujejo 4 različne verižne hialuronske kisline, ki prehajajo v različne globine kože. Dr. Voss izdelki ne vsebujejo emulgatorjev in konzervansov, ki dokazano iritairajo kožo.

4. VLAŽILCI – pri negi po 40 letu moramo dodajati tudi vlažilce. Super novica pa je, da npr. Dr. Voss VSI serumi, vsebujejo vlažilce – hialuronsko kislino, torej jih izbiram glede na problematiko, ki jo rešujemo (rdečica, bariera, gubice, pigmentacije, akne …) in hkrati tudi vlažijo.

5. SONČNA KREMA.

Ločimo DNEVNO KREMO in SONČNO KREMO. Naloga sončne kreme je samo zaščita. Naloga dnevne kreme pa je poleg zaščite tudi reševanje in preprečevanje pridruženih stanj.

Sončne kreme, ki jih priporočam so Rilastil sončne kreme, ki jih lahko izbirate tudi glede na problematike, ki jih imate. Dogovorili smo se, da vam lahko dodatno pomagam pri nakupu s kodo, ki se sešteva tudi z ostalimi popusti. Koda, ki jo lahko na strani PHARMAGEA uporabite, je NILLANDIA10.

Dnevne kreme, ki rešujejo različne problematike pa so od DR. Vossa. Poleg reševanja različnih problematik, imajo tudi visoko UVA zaščito, poleg UVB.

Dodaj odgovor