Ali si namažeš veke s sončno kremo?

6 mest, ki jih pozabljamo namazati s sončno kremo!

Združenje ameriških dermatologov priporoča nanos 28g sončne kreme, vendar jo v povprečju nanesemo le 30-50% priporočene količine.

Uporaba sončnih krem bi morala biti v vsakodnevni rutini, ne glede na vreme.

Določena mesta – kot so lasišče, ustnice, ušesa, vrat in prsni koš – so ponavadi spregledana, bodisi zato, ker je nanašanje kreme za sončenje nanje nerodno ali ker se zdi, da območje ni dovolj izpostavljeno soncu, da bi zagotovilo zaščito pred soncem. v Mayo kliniki opozarjajo, da so ravno ta mesta najbolj dovzetna za kožnega raka.

Po fundaciji Skin Cancer Foundation se tveganje za melanom, potencialno smrtonosno obliko kožnega raka, podvoji, če ste imeli tekom življenja pet ali več sončnih opeklin. Toda vsakodnevna uporaba zaščitnega faktorja 15 ali več, to tveganje zmanjša za 50 odstotkov, zato je pomembno, da kremo za sončenje namažete povsod, kjer lahko sonce posije.

      1.Ušesa 

Hitro pozabimo namazati ušesa, saj so ponavadi skrita pod lasmi. Clevlandska klinika poroča o tem, da so ušesa tretja najpogostejša lokacija kožnega raka.

Ušesa je potrebno namazati tudi zadaj. Priporoča se tudi uporaba pokrival.

     2. Lasišče

Če mislite, da lasje ščitijo vaše lasišče, pomislite še enkrat. “Lasišče je najvišja točka telesa in je zato bolj verjetno, da se opeče kot druga področja,” pravi dr. Green. Za pomoč pri preprečevanju kožnega raka je treba SPF vedno nanašati tudi na lasišče. Čeprav kožni rak na lasišču ni pogost – predstavlja od 2 do 5 odstotkov vseh kožnih melanomov.  Uporaba pokrivala je zelo priporočljiva.

Iz mojih lastnih izkušenj pa bi lahko tudi rekla, da opekline po lasišču pripomorejo k izpadanju las. Zato se je lažje namazati s kremo, kot iskati rešitve za področno izpadanje las.

    3. Veke

Koža okoli oči je tanka, zaradi česar je dovzetna za kožnega raka in znake staranja, kot so gube in sončne pege. Kožni rak na vekah predstavlja do 10 odstotkov vseh kožnih rakov, poroča Cancer.Net, spletno mesto Ameriškega združenja za klinično onkologijo.

Izbira  sončnih očal, ki nudijo UV zaščito, je odlična naložba, ki  dodatno zaščiti veke pred kožnim rakom in znaki staranja, ki jih pospešijo sončni žarki. 

   4. Ustnice

Tudi na ustnicah se lahko razvije kožni rak. Na srečo je varovanje tega območja preprosto. Vse, kar potrebujete, je balzam za ustnice z zaščitnim faktorjem 30 ali več, pravi Ameriška akademija za dermatologijo. Priporoča se reaplikacija balzama na 2 uri.

Seveda pa ni nič narobe, če uprabite kar sončno kremo. 

  5. Vrat in prsni koš

Morda si pred odhodom iz hiše pridno namažete obraz s kremo za sončenje, vendar poskrbite, da tudi vratu izkažete nekaj ljubezni. Glede na članek, objavljen oktobra 2019 v JAMA Otolaryngology Head and Neck Surgery, je približno 20 odstotkov vseh novih primerov melanoma najdenih v predelu glave in vratu. 

Uporabljajte oblačila, ki prekrivajo večji del telesa.

  6. Stopala

Razen če nosite čevelj s popolno pokritostjo, kot so supergi, so stopala zelo dovzetna za UV sevanje. Pomembno je, da ne pozabimo namazati zgornjega dela stopal.

Po drugi strani pa so podplati na splošno bolj zaščiteni zaradi debele plasti odmrlih kožnih celic. 3 do 15 odstotkov melanomskih kožnih rakov se pojavi na stopalu ali gležnju, kažejo raziskave.

Ljudje pogosto ne vedo, da imajo madeže na stopalih ali prstih, zato je dobro, da redno opravljate samopregled kože. 

Sončne – dnevne – otroške – zaščitne kreme, ki jih priporočam

DNEVNA KREMA AIKON

Napredna formulacija vključuje kar trojno zaščito: širokospektralne in nealergene filtre UV, VL, HEV ter IR; širokospektralne antioksidante, ki so sposobni nevtralizirati različne proste radikale, ter encime, ki odpravljajo že nastale fotopoškodbe. Izdelek vzdržuje ravnovesje med UV, VIS, HEV in IR sevanjem sonca in kožo, zmanjšuje negativne in ohranja pozitivne učinke celotnega sončnega spektra, homogeno ublaži vsa območja sevanja in doseže idealno fotozaščito kože ter s tem spektralno homeostazo. SPF 25.

Klikni za nakup

KREMA ZA MLADOSTNIKE DR. VOSS

LIA C 6® DAY CREAM YOUNG je lahka dnevna krema, ki kožo temeljito zaščiti pred zunanjimi vplivi, jo skrbno neguje in poskrbi, da ohranja mladosten videz.
Krema za mlado kožo vsebuje zaščito LIA (skoraj 100-odstotna UVA zaščita, 84-odstotna UVB zaščita ter HDBM – pametni lovilec prostih radikalov).

Klikni za nakup

SONČNA KREMA za občutljivo, suho kožo

Aktivne sestavine Velvet kreme:
 • UVA in UVB FILTRI:
   – Moderni organski filtri, zagotavljajo fotozaščito pri širokem spektru UVB in UVA žarkov.
 • PRO DNA KOMPLEKS:
  – Ščiti celični DNK pred oksidativnimi stresom.
 • SCHISANDRA CHINENSIS:
  – Izboljša elastičnost kože.

Uporabi kodo za popust NILLANDIA10.

Klikni za nakup

SONČNA KREMA za mešano kožo

 • za vse tipe kože, še posebej mešano. Tudi za najsvetlejše fototipe in občutljivo kožo, ki je nagnjena k pojavu sončnih izpuščajev,
 • pri izpostavljanju intenzivnemu sončnemu sevanju.

Uporabi kodo za popust NILLANDIA10.

Klikni za nakup

Be SKINFABULOUS by Nina

Dodaj odgovor